Co robimy

Poznaj misję i wizję naszej fundacji.

Chcemy budzić wrażliwość społeczną na losy dzieci, których rodzice się rozstają. Chcemy uczyć postawy czujności i troski wobec ich zdrowego rozwoju i poczucia bezpieczeństwa, gotowości do reagowania i działania w sytuacjach, kiedy dzieje im się krzywda nie tylko fizyczna, ale także psychiczna.

img

Marzymy o tym, aby każde dziecko dotknięte rozstaniem rodziców zostało otoczone opieką nie tylko najbliższych, ale także Państwa, placówek oświatowych, psychologów i kuratorów, którzy mogą mieć realny wpływ na sytuację każdego młodego człowieka – zwłaszcza wtedy kiedy dorośli nie potrafią dojść do porozumienia i walczą za amunicję biorąc sobie emocje dziecka.

Stawiamy sobie za cel edukowanie sędziów, adwokatów i kuratorów, a także samych rodziców o tym, że dobro dziecka – to przede wszystkim przestrzeganie jego praw, dążenie do zdrowego rozwoju w relacjach i więzi z obojgiem rodziców, a także wzrastanie w atmosferze spokoju i bezpieczeństwa. Decyzje osób, które stanowią o dzieciach, muszą zapewniać im ochronę przed każdym zachowaniem niosącym ryzyko uszkodzenia ich ciała, ale także psychiki i zaburzenia ich zdrowego rozwoju. Każda osoba podejmująca działania mające wpływ na losy dzieci musi mieć świadomość wielkiej odpowiedzialności za ich dalsze funkcjonowanie albowiem nasze dzieciństwo jest bagażem, który niesiemy przez całe dorosłe życie.

Alienacja rodzicielska stanowi zagrożenie równie niebezpieczne jak przemoc fizyczna i powinna być uznana za jedną z form przemocy wobec dzieci i młodzieży.

Działaj z nami

Zostań wolontariuszem lub naszym współpracownikiem.