Zespół Fundacji

Mariusz Iwański

Fundator
img

Mam na imię Monika i jestem Prezesem Fundacji HELI.
Na początek wszystkim, którzy czytają tę treść życzę dużo ciepła i uśmiechu.

Sprawa z fundacją wydawała się być dla mnie oczywista. Kocham ludzi, staram się im pomagać i chcę móc więcej pomóc. Moim marzeniem było stworzyć fundację, ponieważ tylko wtedy mogłabym się spełnić.

Zawsze pracowałam z ludźmi w różnych miejscach m.in. w dużych korporacjach, które pokazywały mi rożne problemy, ale ja myślałam o tym, żeby zająć się tymi dla mnie naprawdę ważnymi. Czasem pojawiała się u mnie obawa, że marzenia o stworzeniu fundacji mogą się nie spełnić.

Mam szczęście, ponieważ spotkałam na swojej drodze wspaniałego człowieka, który miał podobne cele i wizje do moich i chciał zostać fundatorem. Dzięki niemu, mogę realizować swoją pasję i nieść pomoc innym.
Przez lata mojego życia, podczas spotkań z przyjaciółmi często zdarzało mi się słyszeć o ich problemach życiowych. Temat, który był i nadal jest żywy w wielu tych rodzinach, to cierpienie dzieci i ich rodziców z powodu alienacji dziecka od jednego z nich.
Jestem zwolenniczką rozmowy, zawsze wiedziałam, że lekiem na wszystkie problemy w różnych relacjach jest rozmowa i chyba tu nie napisałam nic odkrywczego prawda?

Zdarza się jednak, że taka prosta sprawa, jak właśnie rozmowa staje się największą przeszkodą. Postanowiliśmy podjąć konkretne, pomocowe działania wspierające m.in. komunikację w rodzinach dotkniętych trudną sytuacją. Fundacja Heli będzie uczyć jak działać, aby rozwiązywać kryzysy, w taki sposób, aby dzieci z rodzin, gdzie jest on nieuchronny, nie doznawały uszczerbku na psychice.

Cieszę się, że mogę tworzyć fundację, której celem jest nieść pomoc dzieciom oraz szerzyć świadomość wśród rodziców o tym, że alienacja jest bardzo groźnym zjawiskiem, którego ofiarą jest ich dziecko.

Nie zapominajmy o tym, co w życiu jest dla nas rodziców i naszych dzieci naprawdę ważne. Rozmawiajmy i bądźmy szczęśliwi, ale pozwólmy też innym na ich własne szczęście.

Z Fundacją HELI będzie łatwiej.

Monika Podstawka

Prezes
img

W działania Fundacji Heli angażuję się po to, aby skutecznie rozwiązywać dziecięce problemy. Uważam, że czas przeznaczony na pomoc dzieciom jest najbardziej wartościową inwestycją mojego dorosłego życia. Pragnę również wspierać i chronić wszystkich, którzy bezinteresownie i szczerze pomagają osobom bezbronnym i potrzebującym. Wykorzystuję w tym celu swoje doświadczenie i wiedzę.
Od wielu lat zajmuję się różnorodnymi zagadnieniami związanymi z funkcjonowaniem podmiotów trzeciego sektora w Polsce i Europie. Pracowałem w organizacjach niosących pomoc dzieciom, młodzieży, osobom chorym i niepełnosprawnym, realizując wiele projektów przekładających się na poprawę warunków życia oraz jakości funkcjonowania tych osób. Szerokie spectrum doświadczeń zawodowych znajduje odzwierciedlenie w działalności edukacyjnej w formie książek i artykułów i wykładów z zakresu zarządzania, finansowania, aspektów prawnych oraz otoczenia społecznego polskich organizacji pozarządowych. Za pośrednictwem Fundacji Heli oddaję w służbę dzieciom całą swoją wiedzę i umiejętności.
W Fundacji jestem również dlatego, żeby uczyć się jak zrozumieć potrzeby naszych małych beneficjentów, jak pomagać i chronić każde dziecko od zagrożeń wynikających z rodzicielskich konfliktów powodowanych rozwodem.

Robert Barański

Dyrektor
img

Chcę dawać wsparcie dzieciom i rodzicom dotkniętym alienacją rodzicielską ( skr. PA – od Parental Alienation) i dążyć do zbudowania postawy niezgody społecznej wobec dyskryminacji któregokolwiek z rodziców, a przede wszystkim na to, aby dzieci nadal były amunicją w wojnie dorosłych, których związki się rozpadły. Marzę by Fundacja HELI była taką organizacją, która pomoże dorosłym otwierać oczy i pojednywać się, a dzieciom osiągnąć cel, do którego tak wiele z nich dąży – żeby tata i mama przestali się kłócić. Rodziny powinny się kochać i żyć razem, ale czasem staje się to niemożliwe – wtedy muszą żyć osobno, ale nigdy, przenigdy nie wolno im przestać się szanować.

Mam 27 lat. Od 2017 roku jestem szczęśliwą żoną Marcina. Od najmłodszych lat jestem społecznikiem w różnych środowiskach bo kocham przebywać wśród ludzi i współtworzyć inicjatywy, które niosą coś dobrego. Jestem też żoną taty, który doświadcza problemu alienacji rodzicielskiej. Od 4 lat jestem świadkiem wydarzeń, emocji, słów i dramatów, które rozgrywają się poza salami sądowymi, gabinetami psychologów czy wizytami kuratorów – czyli tego, co wydarza się w relacjach między trojgiem ludzi, którzy powinni współdziałać, a niestety nie potrafią.

Zatem temat alienacji rodzicielskiej i jej bardzo negatywnych skutków jest częścią mojego życia – DLATEGO JESTEM W FUNDACJI. Moim marzeniem było szerzyć świadomość tego problemu i dążyć do tego, aby jak najwięcej osób wiedząc o nim, pomagało rodzicom nie wpuszczać go do swoich relacji. Dzieci nigdy nie powinny ponosić konsekwencji błędów swoich rodziców, a na pewno nie powinny być ofiarami ich niezdolności do postawienia dobra dziecka ponad własne emocje, racje i porażki. Daję swoje ręce, głowę, zdolności i talenty, a przede wszystkim serce – FUNDACJI, KTÓRA ŁĄCZY – DLA DZIECI.

Beata Książczyk

Specjalista ds. komunikacji i fundraisingu
img

Kieruję się w życiu słowami Flory Edwards:

“Kiedy pomagamy innym, pomagamy sobie, ponieważ wszelkie dobro, które dajemy, zatacza koło i wraca do nas”

Jestem człowiekiem bardzo wrażliwym, uczę się przez całe swoje życie nowych rzeczy, poszukuję nowych wyzwań, ale we krwi mam zakodowaną pomoc innym. Nie mam rodziny, nie mam dzieci i właśnie dlatego pomoc tym najsłabszym i bezbronnym, stała się moim, motorem napędowym.

W Fundacji Heli, pragnę  pomagać dzieciom po rozwodach i rozstaniach rodziców, jak również opiekunom i wszystkim osobom, dotkniętym problemem, związanym z zespołem alienacji rodzicielskiej.

Jakub Rzepniewski

Social Media / Charytatywne wsparcie
img

Ukończyłam studia psychologiczne o specjalności klinicznej na Akademii Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie. Obecnie jestem w trakcie szkolenia z Terapii Skoncentrowanej na Rozwiązaniach (TSR – I stopień).

Doświadczenie zawodowe zdobyłam w Mokotowskim Centrum Zdrowia Psychicznego Instytutu Psychiatrii i Neurologii, na Oddziale Dziennym Rehabilitacyjno-Psychiatrycznym Szpitala Bielańskiego w Warszawie, na Oddziale Dziennym Leczenia Nerwic w SP ZOZ MSWiA w Białymstoku, w Warszawskim Centrum Praw Kobiet, w Stowarzyszeniu „ANIMO – Odważ się żyć!”, a także odbywając staż zagraniczny w Departamencie Nauk o Zdrowiu na Uniwersytecie we Florencji.

Pracuję z osobami dorosłymi doświadczającymi lęku, obniżonego nastroju, trudności w relacjach z innymi, cierpiącymi z powodu niskiego poczucia własnej wartości, które znajdują się w sytuacji kryzysu psychicznego. Stale doskonalę swój warsztat pracy uczestnicząc w szkoleniach dotyczących psycho-traumatologii, seksuologii i zaburzeń nastroju. Swoją pracę poddaję regularnej superwizji.

W Fundacji Heli pragnę z otwartością i ciepłem wspierać dzieci i ich rodziców w sytuacji okołorozwodowej. Wierzę, że szerzenie świadomości o zjawisku alienacji rodzicielskiej to pierwszy krok do identyfikacji nieadaptacyjnych zachowań. W swojej pracy wykorzystuję metody i techniki psychoterapeutyczne, pomagając dorosłym w lepszym radzeniu sobie w sytuacjach kryzysowych oraz w poszukiwaniu rozwiązań trudności, wydobywając ich zasoby i dobre doświadczenia.

Kamila Fidziukiewicz

Psycholog
Działaj z nami

Zostań wolontariuszem lub naszym współpracownikiem.