Napisz do NAS

Jeżeli Twoi rodzice się rozstali, a Ty utraciłeś lub tracisz kontakt z jednym z nich i jednocześnie:

• odczuwasz ciągłą frustrację i poczucie winy,
  • czujeszsię wyobcowany/wyobcowana,
  • odczuwasz złość, gniew i agresję
  • odnosisz wrażenie, że ktoś  z rodziny Tobą manipuluje
  • nie możesz swobodnie wyrażać emocji i uczuć, do któregoś z rodziców
  • jesteś zachęcany i przekupywany do niespędzania czasu z rodzicem, który z Tobą nie mieszka
  • masz negatywną samoocenę,
  • masz problemy ze stawianiem granic społecznych,
  • często ogarnia Cię uczucie strachu i zniechęcenia do dalszego życia,
  • masz problemy z nawiązywaniem i pielęgnowaniem bliskich relacji,
  • czujesz rosnące uczucie niechęci lub nawet nienawiści do jednego ze swoich biologicznych rodziców.

….być może jesteś ofiarą alienacji rodzicielskiej (PA).

Alienacja rodzicielska to zespół świadomych lub nieświadomych zachowań, prowadzących do powstawania zaburzeń w relacji pomiędzy dzieckiem, a co najmniej jednym z rodziców. Alienacja łączy się z sytuacją rozpadu rodziny (separacji, rozstania lub rozwodu) i polega na tym, ze jedno z rodziców (najczęściej to, które pozostaje z dzieckiem) stara się różnymi metodami zniechęcić dziecko do drugiego rodzica (tego, które „odchodzi”), a w konsekwencji doprowadzić do trwałego zerwania kontaktu z tatą lub mamą.

Skutki Alienacji są bardzo niebezpieczne dla zdrowia psychicznego, ponieważ mogą przyczynić się do powstawania zaburzeń emocjonalnych, rozwojowych, osobowościowych i psychicznych u dzieci i młodzieży.

Jeżeli:

• Uważasz, że jesteś lub byłeś w przeszłości ofiarą alienacji rodzicielskiej,
  • Zauważyłeś  występowanie syndromu alienacji w swoim najbliższym otoczeniu,
  • Nie wiesz czy Twoja sytuacja rodzinna wygląda tak jak powinna i nie masz pewności czy dotyczy Ciebie ten problem
  • Odczuwasz zagubienie i niepewność w relacjach z rodzicami i nie radzisz sobie z ich konfliktem po rozstaniu

Napisz do nas!

Bardzo chcemy i postaramy się w miarę naszych możliwości udzielić Ci bezpośredniej pomocy lub skierować Cię do specjalistów, którzy będą Cię wspierać w skutecznym rozwiązaniu Twojego problemu.

Naszym zadaniem jest pomóc Tobie i Twoim rodzicom, aby sytuacja, z którą sobie nie radzisz, dłużej Ciebie nie przerastała. Staniemy zawsze po Twojej stronie.

Jeżeli masz pytania dotyczące syndromu alienacji rodzicielskiej lub chciałbyś podzielić się z nami swoją refleksją na ten temat również czekamy na Twój e-mail!

Jesteśmy dla Ciebie!!

Nasz adres